Иван Гешев практически иззе първия мандат от ГЕРБ. След разтърсващото му

...
Иван Гешев практически иззе първия мандат от ГЕРБ. След разтърсващото му
Коментари Харесай

Как Гешев на практика иззе първия мандат от ГЕРБ


Иван Гешев на практика иззе първия мандат от ГЕРБ. След разтърсващото му изявление БСП отхвърли категорично участие в или поддръжка за кабинет на Мария Габриел, даже и без вътрешнопартийно допитване, както бе дала обещание Корнелия Нинова. При това състояние сходно държавно управление има единствено теоретични шансове да успее, доколкото „ Продължаваме промяната “-„ Демократична България “, макар твърдата си позиция срещу държавно управление с мандата или с присъединяване на ГЕРБ, въпреки всичко държи леко открехната вратата за диалози.
Как шансът за кабинет с втория мандат мощно се усили
С това шансът за реализация на втория мандат се усилва доста. Изпадналата в ненадейно слаба позиция ГЕРБ от една страна ще е към този момент надалеч по-лесно сговорчива да поддържа държавно управление на ПП-ДБ, в сравнение с бе при диалозите за такова преди първия мандат. От друга страна, за ПП-ДБ партията на Бойко Борисов ще се окаже още по-невъзможна тежест с каквато и да е поддръжка за неин кабинет. Не единствено тъй като това ще се схване като помощ за Борисов против Гешев. А и тъй като не е ясно какви съответни стъпки ще предприеме основният прокурор против ГЕРБ и вероятно против други партии, които може да минират едно такова политическо партньорство.

Гешев се съобщи като политически състезател в силова позиция и най-малко досега, в който бъде решено дали ще остане на поста си (а това са най-малко две седмици, до момента в който трае процедурата по отстраняването му), той ще може да въздейства напълно директно върху така и така динамичната политическа обстановка. Като медиен Рамбо той може да продължи с обществени разкрития, както и като към момента основен прокурор да желае депутатски имунитети.

Позицията на ПП-ДБ да изиска чувания в Народното събрание и на тримата забъркани в абсурда – на Гешев, на заместника му Борислав Сарафов и на неговия заместител Ясен Тодоров, в които те да отговорят на основни въпроси за произволи от и върху прокуратурата, е кардинална и институционална. Тя даже може да докара до сериозна крачка и към главната цел на обединението – извършване на дълбока, конституционна промяна на прокуратурата. Поставените в ъгъла от прокурорския скандал ГЕРБ и Движение за права и свободи е допустимо към този момент и без шикалкавения да обезпечат с гласовете си поддръжка за такава промяна. Те към този момент съвсем нямат козове да обвързват това с поддръжка за държавно управление, тъй като в случай че се стигне до предсрочни избори, е прекомерно допустимо да понесат тежък удар поради разкритията на Гешев. А в случай че той оцелее на поста си и през лятото, предизборната им акция да премине в низ от обвинявания и с уличени кандидат-депутати.

Възможно е също ПП-ДБ да загърбят втория мандат, като предложат изцяло независим политически кабинет, който да не получи поддръжка – с упованието, че на едни предварителни избори ще усилят доста електората си като единствената сериозна групировка, останала чиста. Неизвестното е обаче дали Гешев няма да удари и тях. И дали в действителност на едни избори през лятото „ Възраждане “ няма да е към този момент даже първа политическа мощ.

Неясно е и къде е президентът в този пъзел. Правителство с мандат или присъединяване на „ Възраждане “ ще е идеалният лост, с който Румен Радев уверено да отмести България от геополитическата ѝ орбита. Впрочем, „ Възраждане “ изглежда е в прелестни връзки с основния прокурор. Делото за заграбване в изключително огромни размери на партийната дотация на „ Възраждане “, получена преди три години, бе прекъснато, а имунитетът на Костадин Костадинов поради всяване на суматоха по време на Ковид рецесията към този момент трети парламент не е пожелан, макар че в края на март 2020 година прокуратурата разгласи, че ще го притегли към наказателна отговорност. Но тя не се поколеба да повдигне обвиняване по същото време на шефа на фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова, че е събудила неоснователна паника у жителите в изискванията на изключително състояние с интервютата си за дефицит на медикаменти.

Възможно е също Гешев единствено да си подвига мизата. И същинската му цел в действителност да е политическа кариера. Ако бъде отхвърлен, евентуално ще основе партия. И в случай че влезе в Народното събрание, ще е различен антикорупционен съперник на ПП-ДБ и евентуален съдружен сътрудник на „ Възраждане “ и президента.
19 май 1934 година: за какво е добре да помним
Затова в новата политическа обстановка кабинет с втория мандат наподобява по-възможен от всеки път. За ГЕРБ и Движение за права и свободи това ще е късмет да лимитират вредите от удара на еманципиралия се основен прокурор, които при скорошни предварителни избори безспорно ще са надалеч по-големи. За ПП-ДБ това е късмет освен да обезпечат постоянно държавно управление на страната, само че и да извършат същинска правосъдна промяна с гласовете на повалените си съперници, какъвто различен път надали биха имали. И не на последно място – това ще приключи ръководството на президента и ще предотврати нов растеж на „ Възраждане “.

19 май наближава – колкото и фриволни да са историческите аналогии. Но е добре да помним, че през 1934 година превратът беше сполучлив не тъй като тогава е имало съществени военни (и в този момент имаме напълно сериозен генерал президент), а тъй като партиите бяха дотегнали на всички с безплодните си боричкания и сами се бяха направили излишни.

Коментарът на Веселин Стойнев е оповестен в Дойче Веле. 

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР